Nedávno byl lékařský slovník obohacen o slovo DIABEZITA. Znamená to, že když má někdo přes deset let více než patnáct kilogramů nadváhu, riziko onemocnění diabetem 2.typu je velice vysoké.
Hořčík a vitamíny skupiny B jsou energetické živiny aktivující enzymy, které řídí trávení, vstřebávání a zužitkování bílkovin, tuků a uhlohydrátů. Nedostatek těchto energetických živin způsobuje nesprávné využití potravy, což vede k symptomům, jako je hypoglykemie, úzkost a obezita.
Hořčík je nezbytnou součástí chemické reakce, která umožňuje inzulinu uvést glukózu do buněk, kde se glukóza podílí na tvorbě energie pro tělo. Není-li na tuto práci dost hořčíku, hladiny inzulinu a glukózy se zvednou. Přebytek glukózy se ukládá jako tuk a přispívá k obezitě. Máte-li přebytek inzulinu, jste na nejlepší cestě k cukrovce.
Přibírání v pase souvisí s nedostatkem hoříčku a neschopností těla správně zužitkovat inzulin. Více než polovina inzulinu v krevním řečišti je vedena do břišní tkáně. Strava s vysokým obsahem cukru nutí tělo tvořit stále více inzulinu, zvětšuje se proto obvod břicha, aby mohl být nadbytečný inzulin zpracován. Máte-li málo hořčíku, dveře do buněk se glukóze neotevřou, pak stoupne hladina glukózy v krvi, ukládá se jako tuk a způsobuje obezitu. Zvýšená glukóza vede k cukrovce a obezita zase namáhá srdce. Přebytky glukózy se vážou na určité bílkoviny, což vede k poškození ledvin, neuropatii, slepotě a dalším diabetickým komplikacím. Buňky, které jsou odolné vůči inzulinu nevpouštějí dovnitř hořčík a to může zapříčinit vysoký krevní tlak a zvýšený cholesterol.
V médiích je obezita běžně prezentovaná jako genetické postižení a lidé pak žijí v dojmu, že se na tom nedá nic změnit. Experimenty na zvířatech však dokázaly, že když je myš s genem obezity připravena o vitamíny B, obezita se projeví. Pokud ovšem pravidelně dostává dávky vitamínů B, zůstane hubená. Proces metabolizace vitamínu B se nazývá metylace a hořčík tu hraje hlavní roli v nejdůležitějším kroku.
Tři věci, které musíte vědět o hořčíku a cukrovce
Reference:
Deanová C.: “Zázrak jménem hořčík”. Jota. s. 189-202. ISBN 978-80-7462-998-3.
Merz C.N. a kol.: “Oral magnesium supplementation inhibits platelet-dependent thrombosis in pateints with coronary artery disease.” Am J Cardiol, sv. 84, s. 152-156, 1999.
Lima M. de L.: “The effect of magnesium supplementation in increasing doses on the control of type 2 diabetes.” Diabetes Care, sv. 83, č. 5, s. 682-686, 1998
zpět na seznam